Nieuws

Groene Groeiers vanaf Festival van de Toekomst

Waarom het wringt in de duurzame verpakkingsmarkt

Je hoorde een speciale Groene Groeiers vanaf het Festival van de Toekomst.

Deze speciale uitzending stond in het teken van circulaire containers en verpakkingen. Er is al sinds de jaren '90 EU-wetgeving over verpakkingen, maar ondanks maatregelen en inspanningen om minder verpakkingen te gebruiken, wordt de berg verpakkingsafval in de EU steeds groter. Een belangrijke oorzaak is de toename van onlineaankopen en leveringen aan huis de afgelopen jaren, maar ook van consumptie onderweg.

Wetgeving wordt echter steeds strenger, want in 2030 moeten alle verpakkingen op de Europese markt op een ecologisch haalbare manier recyclebaar zijn. Een nobel streven, maar wel eentje waar er in de markt zelf weerstand door ontstaat. Verpakkingen van recyclaat zijn momenteel namelijk nog duurder dan nieuwe verpakkingen. Waar zitten de pijnpunten in de markt en kan er tot een goede oplossing gekomen worden?

Ron Lemmens ging erover in gesprek met Rinus de Kok van Worldbag, Marc Heddes en Allard Lith van Stone Paper Europe, Alwin Roest van Versnellingshuis Nederland Circulair! en Bowine Wijffels van de Provincie Zuid-Holland.

Iedere tweede vrijdag van de maand tussen 11:00 en 12:00 uur en nu eenmalig op donderdag van 16:00 tot 17:00 uur hoor je Groene Groeiers op New Business Radio. In dit radioprogramma hoor je de uitdagingen van ondernemers, de duurzame oplossingen, inspiratie en dus ‘de match’. Of niet. Groene Groeiers is een ondernemersnetwerk van VNO-NCW, waarin ondernemers duurzaamheidsuitdagingen aangaan.

Het programma is ook terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts).

Groene Groeiers wordt in samenwerking gemaakt met Provincie Zuid-Holland.

Luister live