Nieuws

210923 Trending Today

De derde donderdag van september

Trending Today stond dit keer in het teken van de nasleep van Prinsjesdag.

Vorige week kwam Trending Today vanuit Straatsburg. Het vetrekpunt was de State of the Union, ook wel de troonrede van Europa genoemd.

Afgelopen dinsdag was het de derde dinsdag van september, die uiteraard in Nederland bekend staat als Prinsjesdag. Het is de dag waar koning Willem-Alexander zijn troonrede uitspreekt en het belangrijkste koffertje van Nederland weer open gaat. Dit jaar was het de eer aan demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag.

De omschrijving na afloop: best wel een redelijk lege boodschap met zo'n demissionair kabinet en als de formatie niet wil vlotten na de verkiezingen van 22 november, wellicht volgend jaar weer zo'n zelfde verloop. 

Wat gaat er gebeuren met de koopkracht en belastingen? Inmiddels zijn we twee dagen verder. Hoe is alles geland?

Tijdens deze uitzending van Trending Today spraken Ron Lemmens en Robert Denneman toch nog even na met politiek verslaggever Tom Staal, die in Den Haag was. Het demissionair kabinet steekt miljoenen in de economische veiligheid en start-ups. Hierover spraken we met Lucien Burm, voorzitter van belangenvereniging Dutch Startup Association.

Het MKB lijkt er dit jaar echt op achteruit te gaan. Aan de ene kant meer salaris voor personeel, waaronder de verhoging van het minimumloon en er zal worden gekort op de winstvrijstelling met 1,3%. Een branche waar dat zeker gemerkt zal worden is de retail. In de uitzending spraken we met Jan Meerman, voorzitter van INretail.

Voor de zelfstandigen zonder personeel is het al jaren wachten op een nieuwe wet. Die is in de maak en zal in concept gedeeld gaan worden eind deze maand. Wat daar in staat is nog even gissen. Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) gaf een reactie op de ontwikkelingen.

Sebastiaan Berendse is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en coördineren van de activiteiten van Wageningen University & Research (WUR) om met de ontwikkelde kennis meer economische en maatschappelijke waarde te realiseren. Waardecreatie is, naast onderzoek en onderwijs, de derde pijler van de WUR en gaat om impact door toepassing in de praktijk.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live