Nieuws

010623 Trending Today

Hoe gaat het met de hulpacties aan Turkije?

Trending Today stond dit keer in het teken van de huidige situatie na de aardbeving in Turkije.

In de nacht van zondag op maandag 6 februari vond in delen Turkije en Syrië een zeer zware aardbeving plaats. De wereld leefde toen erg mee met deze humanitaire ramp, zo kwam er vanuit diverse landen veel hulp. Uiteraard ook vanuit Nederland.

In de landelijke media was er veel aandacht voor de Giro 555 actie die plaats vond in Beeld en Geluid. Op 16 februari stond Trending Today daarom in het teken van de aardbeving in Turkije. 

Bij ons in de studio was te gast Titus Kramer, honorair consul voor Turkije in Nederland. De afspraak die we toen maakte was om een aantal maanden later weer een uitzending te wijden aan deze verschikkelijke ramp. 

Tijd om een update te geven vanuit ondernemend opzicht. Wat voor een acties zijn er vanuit Nederlandse ondernemingen gestart en hoe staat het ervoor? Wederom was Titus Kramer weer te gast. Hij is naast honorair consul voor Turkije ook verbonden aan de Corendon Foundation. Ron Lemmens en Marc van Hal gingen met hem in gesprek over de huidige situatie.

Meteen na de zware aardbeving komt er noodhulp op gang. De organisaties die iets kunnen betekenen bundelen hun krachten via Giro 555. Één van die organisaties die gelijk voeten op de grond had ter plekke is Save the Children. Ron en Marc spraken met directeur Pim Kraan over hoe dat destijds gegaan is en hoe het er nu voorstaat.

VNO-NCW en MKB-Nederland organiseerden met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Turkse Ambassade in Den Haag, de Nederlandse Ambassade in Turkije en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 22 februari 2023 een speciale informatiebijeenkomst in Den Haag over hoe het Nederlands bedrijfsleven kan helpen in de nasleep van de recente aardbeving in Turkije. Er is uit die bijeenkomst veel voortgekomen. Zo gaat er hopelijk snel in Hatay voor 4000 tot 6000 mensen een hele wijk heropgebouwd worden. Frank Eyssen van NLWorks, initiatief van VNO-NCW vertelde er meer over.

Direct na de ramp zijn er veel ondernemers in actie gekomen. Zo ook Freddy van den Bergh, samen met zijn collega's van Eye-C-Multimedia. De aardbevingen hebben voor hem ook persoonlijke impact. Zijn vrouw is van Turkse komaf en heeft veel familie en vrienden in Hatay, één van de zwaarst getroffen provincies in Turkije. Vrij snel lanceerden zij de website I love Hatay. Hij vertelde zijn verhaal tijdens Trending Today.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live