Nieuws

160223 Trending Today

Hoe helpen we Turkse en Syrische ondernemers er weer bovenop?

Deze aflevering van Trending Today stond in het teken van ondernemers in de getroffen gebieden.

In de nacht van zondag op maandag 6 februari vond om 04:17 uur in delen Turkije en Syrië een zeer zware aardbeving plaats. De wereld leeft mee met deze huminataire ramp, zo is er hulp uit veel diverse landen. Uiteraard ook vanuit Nederland, van reddingsteams tot de Giro 555-actie die woensdag plaatsvond in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Naast de vele slachtoffers liggen de getroffen gebieden bijna volledig in puin. Ook voor bedrijven is er veel leed, van personeel tot de panden. Er zal veel inspanning nodig zijn om alles weer op gang te helpen.

Bij Trending Today stonden we stil bij hoe we ondernemers kunnen helpen en vooral zorgen dat deze ramp niet in de vergetelheid raakt. De wederopbouw zal namelijk jaren in beslag nemen.

Presentator Ron Lemmens was aanwezig bij de Giro 555-actie en sprak daar met de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en Carla Jonkers van het Nederlandse Rode Kruis.

In de studio te gast was Titus Kramer, honorair consul generaal voor Turkije in Nederland. Het werk van honorair consuls komt neer op twee dingen: hulp bieden aan Nederlanders in het buitenland en het behartigen van de Nederlandse handelsbelangen. De rol van een honorair consul wordt vaak pas publiekelijk zichtbaar als er ergens een crisis of natuurramp is. Meestal doen ze hun werk namelijk achter de schermen, waar ze het verschil maken voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven.

Daarnaast sprak hij met Ethem Emre, voorzitter van de stichting KvK Nederland-Turkije. De stichting is nauw betrokken bij lokale Turkse Kamer van Koophandels, zoals Adana en Mersin, die laatst zijn bezocht door een handelsdelegatie van Nederlandse ondernemers.

Op 22 februari organiseren VNO-NCW, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Turkse Ambassade in Den Haag, de Nederlandse Ambassade in Turkije en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een speciale informatiebijeenkomst over hoe het Nederlands bedrijfsleven Turkije kan helpen in de nasleep van de recente aardbevingen. Ron ging erover in gesprek met Mirian Keuning van VNO-NCW.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live