Nieuws

Mustafa Amhaouch

Hoe maken we Europa weer economisch stategisch autonoom?

Een nieuwe aflevering van Trending Today gemist?

In deze aflevering ging Ron Lemmens het met zijn gasten in gesprek over de Economische Strategische Autonomie, ofwel economische strategische kwetsbaarheid binnen Europa en dus ook Nederland.

De geopolitieke verhoudingen zijn in de laatste jaren in hoog tempo veranderd, denk hierbij aan de coronapandemie, de spanningen tussen China en Amerika met onder meer de Taiwan-kwestie, de Brexit en de oorlog in Oekraïne.

Door dit alles is ook de kijk op afhankelijkheid veranderd. Neem als voorbeeld de energiecrisis, omdat we voor een groot deel afhankelijk zijn van Russisch gas of grondstoffen uit andere delen van de wereld. Die afhankelijkheid moet snel worden ingeperkt, maar hoe?

Ron Lemmens ging deze uitzending in gesprek met CDA Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch, betrokken bij dit onderwerp; Prof. Dr. Bart Los van de faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen, die reageerde op Mustafa; en Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, over zijn sector die hard getroffen is door zowel de energiecrisis als het tekort aan grondstoffen.

Trending Today is elke woensdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live