Nieuws

De Ondernemer 18102022

De Ondernemer #22

De Ondernemer live op New Business Radio gemist?

Jaap Korteweg is oprichter van 'De Vegetarische Slager'. Ook is hij tegenwoordig Vegan Cowboy. Samen met Niko Koffeman is hij bezig om kaas van gras (zonder koe) op de markt te zetten. Maar de ambitie van de Brabander reikt nog veel verder. De ondernemer vertelde er alles over in zijn rol als co-host van presentatoren Remy Gieling en Roland Tameling.

Intussen is bijna elke boodschappende Nederlander vertrouwd met de producten van De Vegetarische Slager in de schappen. Oprichter Jaap Korteweg verkocht zijn bedrijf in 2018 aan Unilever. Dat wil niet zeggen dat de ondernemer de laatste jaren stil heeft gezeten. Au contraire. De Brabander is druk met zijn bedrijf Those Vegan Cowboys. Doel: het maken van échte kaas zonder inbreng van een koe of geit.

Het bedrijf is gevestigd in het Technologiepark van de Universiteit Gent. In een laboratorium wordt gewerkt aan de veganistische kaas die over vijf jaar in de supermarkt moet liggen. Korteweg vertelde in De Ondernemer Live over het hoe, het waarom en verdere plannen. Daarnaast spraken we met hem over een zeer bijzonder nieuw initiatief in Korteweg zijn eigen Noord-Brabant: Nieuwe Groenten. Wat het project behelst? Je hoorde het tijdens De Ondernemer.

Ook in De Ondernemer: de vorige week verschenen zevende Kleinbedrijf Index. Kort samengevat de conclusie van deze KB Index (een rapportage van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht): hoge energieprijzen en nog steeds haperende aanvoerlijnen knakken het broos herstel van het kleinbedrijf. De toekomst ziet door geopolitieke ontwikkelingen ook nog eens weinig rooskleurig uit. Een aantal kleinbedrijf zal daardoor noodgedwongen de deuren moet sluiten. Om toch het kleinbedrijf te versterken pleiten de drie initiatiefnemers voor extra kapitaal. “Die is nog nooit zo hoog geweest in onze metingen”, stelt Lex van Teeffelen, lector bij de Hogeschool van Utrecht. “Toegang tot kapitaal is van levensbelang. Er zal door vrijwel elke sector geïnvesteerd moeten worden in groene energieopwekking of het verlagen van het energiegebruik.” Van Teeffelen was te gast om verder uit te wijden over de KB Index.

Tom Mom, hoogleraar Strategische Groei en Implementatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en co-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen' weet als geen ander wat een ambitieuze ondernemer met groeiambitie te wachten staat. Als docent verbonden aan Het Groeicollege helpt hij ondernemers om te anticiperen op deze ontwikkelingen en begeleidt hij hen in het opstellen van een persoonlijk groeiplan.

Wat was zijn advies aan Merijn Storm van Leeuwen van Unbrick? Unbrick ontwikkelt woningen van A tot Z in de eigen fabriek in Ede. Uit de gedachte dat woningbouw duurzamer, sneller en innovatiever kan is de Unbrick One ontstaan: een duurzame houten, modulaire woning, die in massa geproduceerd wordt. Doordat ieder detail van de woning is ‘omgedacht’, is de woning volledig duurzaam en demontabel. Hoe wil Storm van Leeuwen groeien? Wat zijn zijn verdere plannen? Kan wonen nog duurzamer?

Natuurlijk hoorde je ook weer De Ondernemer Onderweg, Dirk-Jan Hijdra van Hijdra.com, de bureaustoelenspecialist van Nederland, schoof in de studio aan. Daarnaast sprak Remy Gieling met Luuk Roks van BRON, een uitzendbureau voor de nieuwe generatie zorgmedewerkers. Ook Job van den Berg van Blue Field Agency was weer te gast en hoorde je de radiocolumn van Nico Dijkshoorn.

De Ondernemer is wekelijks op dinsdag van 11:00 tot 13:00 uur live te beluisteren op New Business Radio en is ook te zien, via de homepage van De Ondernemer, YouTube en Facebook.

Luister live