Nieuws

240622 Met de kennis van nu

Met de kennis van nu #8

Frank Oostdam van ANVR was co-host in Met de kennis van nu met Ron Vergouwen.

In Met de kennis van nu gaat Ron Vergouwen via het verleden naar het heden. Ditmaal stond de reisbranche centraal en waren te gast Frank Oostdam, directeur van de ANVR; Chris Engelsman van European Sleeper, dat Europa per nachttrein wil verbinden; en 'Hofnar' Juri Hoedemakers.

OMT-reisadviezen, het 'dansen-met-Jansen'-debacle, de coronavouchers, de lobby in politiek Den Haag, faillissementen in de reisbranche, maar ook het zomerseizoen tot en met Schiphol anno nu; en dan hadden we van het radio-uur met Frank Oostdam er met gemak nog drie bij kunnen maken. Hoe reageerde de ANVR-directeur op onder meer deze gespreksonderwerpen met de kennis van nu?

Startup European Sleeper wil Europa per nachttrein te verbinden. De eerste route is de reis van Brussel naar Praag via Amsterdam en Berlijn. Samen met Sunweb zetten zij vol in op nachttreinen naar populaire wintersport- en zonbestemmingen. Deze winter moet de eerste trein naar de Franse Alpen al gaan rijden. Deze week werd bovendien bekend dat European Sleeper driemaal per week een nachttrein naar Barcelona zou willen laten rijden. Co-founder Chris Engelsman nam ons mee in alle plannen, het hoe en waarom.

Wat als, met de kennis van nu, Schiphol-directeur Dick Benschop een hofnar om zich heen had gehad? Iemand die bij iedere beslissing of handeling even een spiegel voorhoudt en de blinde vlekken benoemt. Iemand die zorgt voor tegenspraak en bewustwording. Want dát is wat Juri Hoedemakers - alias De Hofnar - doet.

Juri is aan het promoveren aan de Erasmus Universiteit, heeft er de scriptieprijs gewonnen over de waarde van de hofnar in moderne organisaties en zijn boek daarvoor bereikte de Top 3 in de Managementboek Top 100. Hoe moet Dick Benschop bewustwording binnen het bedrijf Schiphol organiseren en wat is het effect van zijn houding en manier van communiceren tot nu toe? Juri Hoedemakers gaf daar zijn visie over.

Met de kennis van nu in gesprek over de actualiteit van toen. Van reacties, resultaten en gevolgen tot wat onbenoemd bleef, presentator Ron Vergouwen bespreekt het live met studiogasten uit bedrijfsleven, politiek en economie.

Het programma hoor je elke vrijdag tussen 13:00 en 14:00 uur en is na afloop terug te beluisteren via de bekende podcastkanalen en de site van De Ondernemer.

Luister live