Nieuws

151121 People Power

Werken met een beperking

Glenn van der Burg ging met verschillende gasten in gesprek tijdens People Power.

Mensen met een beperking komen nog altijd moeilijk aan werk. In Nederland zijn er ongeveer 1,7 miljoen mensen met een arbeidshandicap. Recent gaf vijftig procent van de Nederlandse werkgevers aan dat ze niet van plan zijn om mensen met een beperking aan te nemen. Werkgevers stellen dat ze geen geschikte functies hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. Waarom gaat dit zo moeilijk? Maar ook: wat kunnen mensen met een arbeidsbeperking zelf doen? Glenn van der Burg ging hierover in gesprek met Rik van Berkel, Hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en Michele de Vries, Specialist Arbeidsparticipatie bij VodafoneZiggo.

Medewerkers in Nederland zijn niet betrokken, meer dan de helft van de data binnen bedrijven blijft onbenut en zo goed als alle veranderingen mislukken. Een scenario waarin medewerkers de uitdaging en de oplossing zijn. Want hoe zorg je nu dat we alle kennis en kunde binnen een bedrijf kunnen inzetten om zo de concurrentie voorbij te rennen? Software en andere moderne technieken bieden daarin uitkomst. Maar hoe? 

Er zijn grote personeelstekorten in de bouw en infra. Het aantrekken en ontwikkelen van nieuwe krachten, maar ook het blijven ontwikkelen van het bestaande personeel is essentieel voor deze sector. Vooral omdat de bouw-, infra- en installatietechniek sector te maken krijgt met de grote opgaven van deze tijd. Zowel de energietransitie als de bouwopgave vragen om grote aantallen goed geschoold personeel. Om daar een bijdrage aan te leveren heeft een team van Volandis, HAN Hogescholen en TNO het Digitaal Skills Paspoort voor Vakmensen ontwikkeld. Maar wat is dat voor een paspoort, wat kan je ermee en op welke wijze levert het Digitale Skills Paspoort een bijdrage aan de uitdagingen waarvoor de bouw en infrasector de komende jaren staat? Hierover ging Glenn van der Burg tijdens People Power over in gesprek met Claudia Klarenbeek, Projectleider en Skills Adviseur Digitaal Skills Paspoort bij Volandis; Jos Sanders, Lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan aan de HAN University of Applied Sciences en senior onderzoeker duurzame productiviteit en inzetbaarheid bij TNO; Sandra van Hoek, Manager Financiën en HR bij de Visgroep en Stijn van der Vat van Deepler.

Elke maandag van 15:00 tot 18:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

Luister live