Nieuws

Mallware

Ransomeware aanval, hoe verder?

De enorme malware aanval die deze maand de wereld rondging zal ook jou niet ontgaan zijn. “WannaCry” dook 12 mei voor het eerst op en had zondag al 200.000 slachtoffers gemaakt in 150 landen. We spraken hierover met Temme Sikkema van Dutch Cloud.

In november bespraken we met security officer bij Dutch Cloud Temme Sikkema, de malware attack op de ticketsysteem van de metro in San Francisco.

De software is ransomware en zorgt ervoor dat alle bestanden waar het bij kan versleuteld worden zodat je er zelf niet meer bij kan. Pas na het betalen van het ‘losgeld’ van worden je bestanden weer vrijgegeven.

Met Temme blikken we nu terug op de recente aanval, die zelfs ziekenhuizen in Engeland wist te treffen. Waar gaat deze ontwikkeling nu naar toe en wat zijn de risico's voor ieder individu, bedrijven en overheden?

Temme Sikkema

Temme Sikkema is registeraccountant en IT-auditor, met ruime ervaring op het gebied van zowel financial- als IT-auditobjecten in brede zin. Zijn opdrachtfocus ligt vooral op domeinen waar (IT) risk management en compliance een rol spelen, met een specialisatie op het vlak van assurance rond uitbestedingssituaties (ISAE3402) en informatiebeveiliging (ISO27001). Hij voert zijn werkzaamheden uit zowel in de MKB-sector als ten behoeve van (rijks)overheidsorganisaties. Hij is van 2000 tot en met 2015 werkzaam geweest bij Hut & Co. Registeraccountants te Groningen, vanaf 2005 als partner. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig ondernemer en vanaf 1 september 2016 tevens als Universitair Docent bij de Vakgroep Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen (op het vakgebied IT auditing).

Luister live