Nieuws

Eelko van Kooten

Het succes van Spinnin’ Records

Nog voor dat het podium beklom op het MediaPark Jaarcongres schoof hij even bij ons aan in de studio, 'Platenbaas' Eelko van Kooten. Zijn dance label Spinnin’ Records, groeide uit tot het meest bekende en grootste onafhankelijke dance label ter wereld.


De muziekwereld is Van Kooten niet vreemd. Geboren in 1970 in mediastad Hilversum ziet hij zijn vader Willem van Kooten landelijke bekendheid vergaren als radio-dj Joost den Draaijer. Op jonge leeftijd werkt Eelko al op diens kantoor, bij de muziekuitgeverij Nanada Music en later platenmaatschappij Red Bullet.

Eelko is hier manager/directeur van 1994 tot 2012, maar start in 1998 ook zijn eigen muziekuitgeverij: MusicAllStars Publishing. Een jaar later volgt de oprichting van Spinnin’ Records. “Onze muziek werd aanvankelijk door andere labels uitgebracht”, zegt hij over deze beslissing. “Maar zowel de marketing, promotie als exploitatie, kortom het hele plan erachter, was vaak erg binnen de lijntjes en niet origineel. Ik was ervan overtuigd dat dat anders kon, met een beter resultaat. Daarom ben ik mijn eigen label begonnen.”

Met de groeiende populariteit van dance verwerft Spinnin’ Records snel een dominante, toonaangevende rol. Terwijl dance muziek steeds bekender wordt, groeien de dj’s uit tot sterren. In 2012 begint Van Kooten daarom MusicAllStars Management, om de dj’s ook in hun carriėre te kunnen begeleiden. De eerste artiesten die hier tekenen zijn Martin Garrix en Oliver Heldens, gevolgd door namen als Sander van Doorn, Firebeatz, Quintino en Ummet Ozcan die intensief worden begeleid in hun muzikale en dj-carrière.

Met het succes van Spinnin’ Records en MusicAllStars op zijn conto, ontvangt Van Kooten begin 2015 de belangrijke industrieprijs De Veer op muziekfestival Noorderslag/Eurosonic. Het jury-rapport looft Van Kootens strategie om de dance ‘te professionaliseren door nauw samenwerkende publishing-, records- en managementtakken op te zetten’. Daarnaast was Spinnin’s besluit om internet prominent in te zetten als promotiekanaal een revolutionaire werkwijze in de muziekindustrie. Zelf ook uitermate actief op social media is Eelko van Kooten hierdoor een voorbeeld geworden van de moderne labelbaas.

Gemist? Check even onze Soundcloud!

Luister live