ISDE-subsidie versnelt energietransitie thuis
In EU in Business stond de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit centraal. Dit is een tijdelijk fonds waarmee de Europese Unie subsidies en leningen verleent aan lidstaten. Hiermee financieren de EU-landen hervormingen en investeringen die ze tussen februari 2020 en juni 2026 uitvoeren. De overkoepelende naam voor dit plan is NextGenerationEU.
Het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan bestaat uit 21 hervormingen en 28 investeringen. In elke aflevering van EU in Business wordt één van de projecten die hiermee gefinancierd wordt uitgelicht.
Deze aflevering ging over de ISDE, oftewel de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Dit is een regeling van de Nederlandse overheid die je financieel ondersteunt bij het verduurzamen van je woning. Het is bedoeld om energiebesparing te stimuleren en de overgang naar duurzame energie te versnellen.
In 2023 is het bedrag van het Nederlandse herstelplan verhoogd in het kader van het programma RepowerEU. Dit is opgezet na de Russische invasie van Oekraïne om zo snel mogelijk de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen in Europa.
Deze subsidie helpt particulieren dus om hun huis te verduurzamen met een warmtepomp en zo over te stappen op hernieuwbare energie en past daarom helemaal in de doelstellingen van RepowerEU en het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan.
Ron Lemmens ging er vanuit het Huis van Europa in Den Haag over in gesprek met Renze van Vuuren, teammanager ISDE bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO); en Freek Janmaat, die binnen de Europese Commissie in Nederland verantwoordelijk is voor de dialoog met Nederland over economische thema's en het herstelplan.
EU in Business
Welke fondsen en projecten helpen bij het vormgeven aan het Nederland en Europa van morgen? In EU in Business worden relevante Europese investeringen in Nederland besproken, van economische transitie tot duurzaamheid en digitalisering.
Presentator Ron Lemmens neemt je mee in welke innovaties en projecten nu vorm krijgen en wat dit betekent voor organisaties en ondernemers.
Het programma is ook terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts).
EU in Business wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.