De verborgen regels van huishoudelijk werk
Bijna anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben een huishoudelijke hulp in dienst en een derde van hen krijgt ondersteuning vanuit de overheid, bijvoorbeeld via de Wmo of Wlz. Voor alle anderen geldt dat zij zelf een hulp inhuren en bekostigen. Grote kans dat dit ook in jouw omgeving gebeurt. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels en verantwoordelijkheden? Wist je dat je als werkgever van een huishoudelijke hulp verplicht bent om het minimumloon te betalen, door te betalen bij ziekte én vakantiedagen te vergoeden?
In deze aflevering van People Power doken we in de vaak onzichtbare wereld van huishoudelijk werk. Hoe werkt deze sector precies? Waarom worden duidelijke rechten van huishoudelijke hulpen regelmatig geschonden? We bespraken de resultaten van een grootschalig onderzoek dat onthult wat hulpen écht verdienen en hoe vaak basisrechten zoals vakantiedagen worden genegeerd. Ook spraken we over de nieuwe bewustwordingscampagne www.helpdehulp.nl en vroegen we ons af of bewustwording alleen voldoende is of dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen.
Te gast waren David de Kort van de Universiteit Utrecht en hoogleraren Hajo Reijers (Business Process Management) en Eva Knies (Strategisch HRM). Samen met Thomas Martens, manager van de Future of Work Hub, spraken ze over wat we kunnen leren van het groeifondsprogramma 'Meer Uren Werkt!' en hoe dit bijdraagt aan het oplossen van arbeidsmarktkrapte.
People Power is hét online radioprogramma van Glenn van der Burg over de kracht van mensen in organisaties. People Power richt zich op managers, ondernemers en professionals die hun organisatie beter wil laten presteren en hun mensen gelukkiger willen maken in hun werk. Met gasten in de studio, telefonische interviews en de laatste inzichten uit wetenschap en managementliteratuur in vogelvlucht.