Nieuws

281124 EU in Business

Nederland als koploper in de quantumrevolutie

De allereerste EU in Business op New Business Radio gemist?

In EU in Business staat de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit centraal. Dit is een tijdelijk fonds waarmee de Europese Unie subsidies en leningen verleent aan lidstaten. Hiermee financieren de EU-landen hervormingen en investeringen die ze tussen februari 2020 en juni 2026 uitvoeren. De overkoepelende naam voor dit plan is NextGenerationEU. 

Het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan bestaat uit 21 hervormingen en 28 investeringen. In elke aflevering van EU in Business wordt één van de projecten die hiermee gefinancierd wordt uitgelicht.

Deze aflevering stond in het teken van Quantum Delta NL. Dit Nationaal Groeifondsprogramma maakt van Nederland de Silicon Valley van quantumtechnologie. De Quantum Delta in Delft is een plek waar wetenschappers, ingenieurs en ondernemers samenwerken aan baanbrekende innovaties. 

De quantumrevolutie is een wetenschappelijke, technische en commerciële uitdaging, ongekend in de geschiedenis. Als het succesvol is, kan kwantuminnovatie een positieve, ontwrichtende kracht zijn die leidt tot verbeterde levens, een rijkere, duurzamere economie, een gezondere planeet en een nog dieper begrip van ons universum.

Maar hoe ziet deze revolutie eruit, welke rol kan Nederland hierin spelen en hoe gaat de toekomst eruit zien?

Ron Lemmens sprak tijdens deze eerste aflevering met Freek Janmaat, die binnen de Europese Commissie in Nederland verantwoordelijk is voor de dialoog met Nederland over economische thema's en het herstelplan; en met Jesse Robbers, Director of Industry & Digital Infrastructure bij Quantum Delta Delft.

EU in Business
Welke fondsen en projecten helpen bij het vormgeven aan het Nederland en Europa van morgen? In EU in Business worden relevante Europese investeringen in Nederland besproken, van economische transitie tot duurzaamheid en digitalisering.

Presentator Ron Lemmens neemt je mee in welke innovaties en projecten nu vorm krijgen en wat dit betekent voor organisaties en ondernemers. 

Het programma is ook terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts).

EU in Business wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Luister live