Hoe verzekeraars klimaatrisico’s willen beperken
Verzekeraars maken zich steeds meer zorgen over de impact van klimaatverandering. De stijgende zeespiegel, langere periodes van droogte en extremere weersomstandigheden zoals zware regenbuien, vormen een groeiend risico. Dit leidt tot zowel droogte als overstromingen, met grote schade tot gevolg. Zo veroorzaakte het noodweer in Limburg twee jaar geleden al voor meer dan 200 miljoen euro aan verzekerde schade. Naast overstromingen leiden langdurige droogtes ook tot natuurbranden, bodemdaling en funderingsschade. De gevolgen zijn niet alleen financieel zwaar, maar raken ook het persoonlijk welzijn van mensen.
Om zich beter voor te bereiden op deze uitdagingen, zoekt verzekeraar Univé samenwerking met maatschappelijke organisaties. Samen onderzoeken ze hoe zij kunnen inspelen op het veranderende klimaat en welke maatregelen nodig zijn om de schade te beperken. Hoe kunnen verzekeraars en organisaties gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het voorkomen van hoge kosten en persoonlijk leed? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Caroline Porsius, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer; Julia Finkielsztajn, directeur afvalwaterketen en digitale informatie van waterschap bij Noorderzijlvest; en Harold Hendriks, Sustainability Officer bij Univé.
Impact is elke derde en vierde vrijdag van de maand tussen 11:00 en 12:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending is het programma terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms en impact.radio.