Nieuws

10102024 branche update radio's

Samenwerkingsplatform voor overheid en markt

Ron Lemmens sprak met Tineke Stuifzand en Frank Woreel in Branche Update.

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt ondernemers om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. Er werden eerst bijvoorbeeld zzp’ers ingeschakeld, maar ook dat wordt lastiger nu de Belastingdienst strenger controleert op schijnzelfstandigheid. Hierdoor ontstaat onrust onder opdrachtgevers en zzp’ers, wat de personeelstekorten verder vergroot.

Verdere opties, zoals uitzendkrachten en werkstudenten, zijn vaak te duur op de lange termijn. Expats kunnen een uitkomst bieden, maar ook arbeidsmigratie staat onder druk door kabinetsmaatregelen. Gemeenten tonen weliswaar bereidheid om mee te denken, maar worden geremd door starre regelgeving zoals de Participatiewet en een complexe loonkostensubsidie. 

Ondanks deze uitdagingen blijven ondernemers zoeken naar manieren om de juiste mensen aan boord te krijgen en creatief om te gaan met de schaarste op de arbeidsmarkt. Hoe komen ondernemers vandaag de dag nog aan betaalbaar en rendabel personeel? Ron Lemmens ging erover in gesprek met Tineke Stuifzand en Frank Woreel van Stichting Samenwerkend Nederland.

Branche Update
In deze speciale reeks branche-updates nemen we je mee in ontwikkelingen die ervoor zorgen dat overheid en het bedrijfsleven bij elkaar aan tafel komen om het gesprek met elkaar aan te gaan.

In co-creatie met Samenwerkend Nederland worden er verschillende branches en cases besproken om kennis te delen en verschillende inzichten te belichten.

Luister live