Nieuws

09102024 Company Challenge

Hoe gaan ondernemers zich voorbereiden op ZE-zones?

De Company Challenge stond dit keer in het teken van zero-emissiezones.

Vanaf 1 januari 2025 wordt een ingrijpende maatregel ingevoerd in ongeveer dertig Nederlandse steden: de komst van zero-emissiezones (ZE-zones) voor bestel- en vrachtauto's. Dit initiatief is een belangrijke stap in het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden. 

In een ZE-zone mogen alleen voertuigen rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten. Denk hierbij aan volledig elektrische voertuigen of voertuigen die op waterstof rijden. Diesel- en benzinevoertuigen zullen hierdoor in bepaalde delen van de steden niet meer welkom zijn, wat een directe impact heeft op ondernemers die hun goederen in deze gebieden leveren.

Voor ondernemers betekent dit veel aanpassingen doen aan hun bedrijven. Allereerst zullen zij hun wagenpark moeten aanpassen. Dit kan initieel hogere kosten met zich meebrengen, aangezien elektrische of waterstofaangedreven voertuigen vaak duurder zijn dan conventionele brandstofvoertuigen. Ook is er de kwestie van laadinfrastructuur. Elektrische voertuigen moeten regelmatig opgeladen worden en dat vereist investeringen in laadstations, zowel bij de bedrijfslocatie als onderweg. Wat zijn de gevolgen voor bedrijven die dagelijks actief zijn in deze zones en hoe kunnen ondernemers zich hierop voorbereiden? Ron Lemmens ging erover in gesprek met Michel Oldenburg, logistiek makelaar bij SmartID Services; en Paco Bleeker van Kom Catert.

Company Challenge
Leidinggevenden lopen regelmatig tegen lastige vraagstukken in de organisatie aan. Dit zijn vraagstukken waar ze zelf niet de kennis, ervaring of de tijd voor hebben om het op te lossen. Tijdens 'Company Challenge' hoor je de vraagstukken waar jij en jouw vakgenoten mee worstelen en de adviezen en tips van ervaren leidinggevenden en experts.

De vraagstukken zijn herkenbaar of zorgen ervoor dat je weer nieuwe onderwerpen hoort, waar aandacht aan besteed moet worden. De adviezen kun je direct toepassen in je eigen organisatie.

Luister live