Duurzaamheidsbeleid en energietransitie
Deze week staan er publiek-private branchebijeenkomsten gepland. Daarin zal het gaan over over de versnelling van het duurzaamheidsbeleid, de energietransitie en de klimaatadaptatie. Vertegenwoordigers uit verschillende sectoren zullen aanwezig zijn, waaronder gemeenten, woningcorporaties, onderwijsorganisaties, provincies en bedrijven actief in omgevingsadvies, duurzaamheid, energietransitie en aanverwante branches.
Scholen wereldwijd nemen het initiatief om leerlingen te betrekken bij het beoordelen en verbeteren van duurzaamheid op school. Dit betreft niet alleen de schoolomgeving, maar draagt ook bij aan een bredere bewustwording rond milieukwesties. Jongeren brengen de duurzaamheid van hun school in kaart en doen aanbevelingen aan de schoolleiding via jeugdpanels. Dit initiatief, gebaseerd op 'jong geleerd, oud gedaan', stimuleert niet alleen milieubewustzijn, maar ook betrokkenheid bij duurzaamheid.
Een cruciale factor hierbij is het stellen van SMART-doelen voor duurzaamheidsinitiatieven, om effectiviteit te garanderen. Helaas voldoen duurzaamheidseisen in overheidsaanbestedingen niet altijd aan deze criteria, waardoor ze vaak symbolisch blijven zonder echte impact. In hoeverre is het stellen van SMART-doelen cruciaal voor effectieve duurzaamheidsinitiatieven? Ron Lemmens ging erover in gesprek met Frank Woreel, woordvoerder van Stichting Samenwerkend Nederland en Pieter den Boeft.
Branche Update
In deze speciale reeks branche-updates nemen we je mee in ontwikkelingen die ervoor zorgen dat overheid en het bedrijfsleven bij elkaar aan tafel komen om het gesprek met elkaar aan te gaan.
In co-creatie met Samenwerkend Nederland worden er verschillende branches en cases besproken om kennis te delen en verschillende inzichten te belichten.