Nieuws

Visual ondernemer en groei

Wat gaat 2024 de ondernemer brengen?

In deze aflevering van Trending Today blikten we vooruit op wat 2024 gaat brengen voor ondernemers.

Dit is ook het jaar waarin we hoogstwaarschijnlijk een nieuw kabinet krijgen. Vanuit ondernemend Nederland was in ieder geval de boodschap duidelijk. Afgelopen Tweede Kamerverkiezingen werd er weinig gesproken over de ondernemers, maar datzelfde gold ook voor Europa. Zo hebben we in juni wederom verkiezingen, alleen dan voor het Europees Parlement. 

Wat betekent Europa voor ondernemend Nederland? In het afgelopen jaar hebben we drie uitzendingen gemaakt vanuit Straatsburg. Daar kwamen een aantal ontwikkelingen duidelijk aan het licht. 'Fit for 55', oftewel de verdere uitrol van de Green Deal. We gaan allemaal richting de 0% uitstoot in de toekomst. Hoe komen we af van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen?

In Europa kijkt men vooral naar de rest van de wereld. Zo is er op het gebied van geopolitiek veel aan de hand. Denk aan de conflicten tussen Rusland en Oekranië, China en Taiwan én Israël en Gaza. Met EU-journalist Simon Trommel blikte Ron Lemmens vooruit op de Europese verkiezingen. Wat zijn de aandachtspunten waar ook ondernemend Nederland mee te maken kan krijgen?

Ron sprak daarnaast ook met Ewout Klok, voorzitter van BETA (Belangenvereniging Energie- en Tankstations) over de verhoogde prijzen aan de pomp dankzij de inflatiecorrectie. Ewout ziet steeds meer Nederlanders de grens overgaan om te tanken. Wat betekent dit voor alle pomphouders aan de grens?

In deze aflevering van Trending Today belichtten we ook redelijk onopvallende branches, die niet op dagdagelijkse basis hun stem laten horen in de media. Één daarvan is Kunsten'92, de belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve sector in Nederland. 

De komst van een mogelijk nieuwe kabinet onder leiding van de PVV, zou weleens kunnen betekenen dat er veel bezuinigt gaat worden. Wat gaat dat doen met de culturele sector in Nederland? Ron Lemmens ging erover in gesprek met directeur Astrid Weij, die op het moment van het gesprek op Eurosonic Noorderslag was, het eerste muziekfestival van 2024!

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live