Nieuws

Christina van Spaendonck Van Lier 31 oktober 2023

De Ondernemer #63

Je hoorde een nieuwe aflevering van De Ondernemer.

Sinds 1815 maakt Van Lier al schoenen. Aan het roer staat een dame van slechts 26: Christina van Spaendonck. Hoe is het om op jonge leeftijd leiding te geven aan een familiebedrijf?

Terwijl de drager van haar schoenen misschien wel dubbel haar leeftijd is, weerhield het Christina van Spaendonck er niet van om in te stappen als CEO van het schoenenmerk van haar vader. Sinds dit jaar geeft ze leiding aan het familiebedrijf met veertig werknemers en omzet van veertien miljoen euro. Hoe is het Christina - die zich omschrijft als ‘heel ambitieus, maar nog niet heel ervaren’- het afgelopen jaar vergaan? Hoe kijkt ze naar de uitdagingen in de retailmarkt en hoe staat het met de investeringsronde die Van Lier onlangs heeft gehouden? 

Veel bedrijven worstelen momenteel met het verlagen van hun CO2-emissies en het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Vaak lukt het niet om grote stappen te maken omdat het elektriciteitsnet ‘vol’ zit. Uit onderzoek, dat gisteren werd gepresenteerd, blijkt dat de oplossing voor deze problemen kan zitten in zogeheten energiehubs. Bedrijven werken dan veel beter samen door processen onderling af te stemmen en energie direct uit te wisselen. Daarover sprak Jonathan van Noord met Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. 

Het is een van de grootste uitdagingen voor ondernemers: waar haal ik financiering vandaan? Bij velen is het vet op de botten verdwenen en bij een grootbank hoef je als MKB'er vaak niet aan te kloppen. 

Svea Finans uit Reeuwijk biedt al meer dan twintig jaar een uitkomst voor ondernemers die hun cashflow willen versnellen en wel met de dienst American Factoring. Wat dit inhoud, wie er baat bij heeft en ook niet onbelangrijk: wat dit kost, vroeg Jonathan van Noord aan Rutger van der Starre en Arnold Nonnekes van Svea. 

Voor vermogende ondernemers is de vastgoedmarkt nog altijd populair. Je kan zelf in panden investeren, bijvoorbeeld je eigen bedrijfspand. Ook kun je investeren in bestaande vastgoed portefeuilles.  Vondellaan Vastgoed is een van de aanbieders van deze portefeuilles. Jonathan van Noord besprak samen met Joyce Pont, commercieel directeur bij Vondellaan Vastgoed, de mogelijkheden voor ondernemers. 

Daarnaast hadden we deze week ook weer een pitcher. Twee zelfs. Iris Sijlmans en Ambre van de Berg, oprichters van LALA Tequila, schoven aan. Het duo wil tequila uit de hoek van de shotjes halen en heeft een eigen, kwalitatieve tequila ontwikkeld in Mexico. Om de volgende stap te maken is er funding nodig.

De Ondernemer is wekelijks op dinsdag van 11:00 tot 13:00 uur live te beluisteren op New Business Radio en is ook te zien, via de homepage van De Ondernemer, YouTube en Facebook.

Luister live