Nieuws

Visma | Raet 21 september 2023 definitieve foto

Zorgen over salarissen en hervormingen

Ron Lemmens ontving het bedrijf Visma | Raet in een New Business Radio special.

De wereld globaliseert, digitaliseert en individualiseert in rap tempo en dat brengt een fundamentele verandering met zich mee. Werk en privé zijn steeds meer verbonden met elkaar. Leven en werk zijn onderdelen van het grotere geheel. Bij Visma | Raet wordt er gericht op de persoon. Zij creëren HR-oplossingen die inspelen op de individuele behoeften van hun gebruikers.

Op Prinsjesdag zelf kwam Visma | Raet na de bekendmaking van de Miljoenennota dezelfde dag nog naar buiten met cijfers over de nieuwe salarissen. Uit onderzoek is gebleken dat er veel zorgen zijn onder werkend Nederland of zij volgend jaar wel kunnen rondkomen. Er wordt dan ook verwacht dat deze zorgen na Prinsjesdag niet volledig zullen afnemen. Medewerkers met (langdurige) financiële zorgen, kunnen ook (langdurig) verzuimen. Hoe kun je je medewerkers hierin helpen? 

Daarnaast zal er vanaf 1 januari 2024 een minimumuurloon gelden. Heeft dit gevolgen voor de inkomsten van werknemers met lage lonen?

De overheid is al enige tijd bezig om de kwetsbare positie van flexkrachten te verbeteren. Flexwerkers hebben immers een onzeker bestaan, wat stress kan opleveren. Met een pakket aan veranderingen vanuit de overheid moeten zij beter beschermd zijn tegen onverwachte veranderingen. Hoe de hervormingen eruit komen te zien is echter door het vallen van het kabinet onzeker. Maar één ding is wel zeker: de veranderingen komen er. Hoe kijken HR-professionals naar de wijzigingen en wat vinden flexkrachten er eigenlijk zelf van?

Het STAP-budget werd op 1 maart 2022 door de overheid ingevoerd en bood volwassenen de mogelijkheid om jaarlijks € 1.000,- aan subsidie aan te vragen voor scholing en ontwikkeling. Vanaf de start bleek het budget enorm populair: bij elke aanvraagdatum was het budget binnen enkele uren op. Toch heeft het (demissionaire) kabinet ervoor gekozen om het budget weg te bezuinigen. Vanaf 1 januari 2024 is het STAP-budget dan ook verleden tijd. Hoe kijken werkend Nederland en HR-professionals tegen de afschaffing van het STAP-budget aan en misschien nog wel belangrijker: bij wie ligt nu de verantwoordelijkheid voor het financieel mogelijk maken van een opleiding of cursus?

Over al deze onderwerpen ging Ron Lemmens in gesprek met Myrthe Smalbraak en Joke van der Velpen van Visma | Raet.

Deze special is na afloop als podcast terug te luisteren op de bekende podcastkanalen.

Luister live