Nieuws

Groene Groeiers 8 september 2023

Duurzame alternatieven voor veen in 'potgrond'

Groene Groeiers stond in het teken van substraatproductie.

Je koopt vast wel eens plantjes in een tuincentrum of bij de supermarkt. Lekker duurzaam toch? Die plantjes zitten in een plastic potje, maar het plantje groeit in potgrond, of zoals het in de sector wordt genoemd: 'substraat'.

Elk jaar wordt er in Nederland 7,9 miljoen kubieke meter substraat geproduceerd. Dit klinkt nog steeds niet als een probleem, maar meer dan de helft van de grondstoffen is veen. Bij het afgraven van veen komt een grote hoeveelheid CO2 vrij, naast het landschap en de natuur die natuurlijk nogal ruw verstoort worden. Hoe kan dat nu anders en welke uitdagingen liggen er? Hoe kunnen innovatieve ondernemers daar een business uit maken? 

Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Peter Bakker, accountmanager bij Den Ouden Organic; Charl Goossens, mede-eigenaar van laurierkwekerij Gova; Daan van Schijndel, manager duurzaamheid en innovatie bij Krinkels; en Meindert Stolk, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland.

Hoe laten we de wereld na aan de volgende generaties? Droogte, opwarming van de aarde, uitputting van grondstoffen en luchtvervuiling. Hebben we betaalbare oplossingen voor deze problemen? Dit en meer hoor je elke maand in het programma ‘Groene Groeiers’ op New Business Radio. 

Duurzaamheid het is niet meer weg te denken. In ons dagelijks leven, de politiek en natuurlijk op het gebied van business. In Groene Groeiers gaat presentator Glenn van der Burg met verschillende studiogasten op zoek naar een match die leidt tot innovatieve processen, producten en diensten die duurzaam én rendabel zijn.

Iedere tweede vrijdag van de maand tussen 11:00 en 12:00 uur hoor je Groene Groeiers op New Business Radio. In dit radioprogramma hoor je de uitdagingen van ondernemers, de duurzame oplossingen, inspiratie en dus ‘de match’. Of niet. Groene Groeiers is een ondernemersnetwerk van VNO-NCW, waarin ondernemers duurzaamheidsuitdagingen aangaan.

Het programma is ook terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts).

Groene Groeiers wordt in samenwerking gemaakt met Provincie Zuid-Holland.

Luister live