Nieuws

240823 Trending Today

Nederland klaar voor zero-emissiezones vanaf 2025?

Trending Today stond dit keer in het teken van de zero-emissiezones en de gevolgen voor het MKB.

Enkele tientallen gemeenten hebben naar aanleiding van het klimaatakkoord uit 2019 plannen voor zogeheten zero-emissiezones, waaronder in Amsterdam, Rotterdam, Assen en Dordrecht. De eerste zero-emissiezones zullen vanaf 2025 van kracht zijn. Voor ondernemers die in het bezit zijn van een bestelwagen die op diesel of benzine rijdt, betekent dit dat ze over anderhalf jaar geen klussen in de milieuzones meer kunnen aannemen. 

Ook buiten Nederland zie je steeds meer mileuzones, waar je in sommige landen zelfs een sticker voor nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn Duitsland, Spanje en sinds kort ook Frankrijk. In al deze Europese landen verschillen de regels van elkaar. Welke regels gelden er en waarom zijn ze zo verschillend?

In Trending Today stonden we stil bij deze transitie. Waarom is er bijvoorbeeld geen milieusticker in Nederland, hoe ervaren ondernemers en leasemaatschappijen deze transitie en welke onduidelijkheden zijn er? Hierover ging Ron Lemmens in gesprek met Emma van Bree, coördinerend beleidsmedewerker zero-emissie stadslogistiek bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; Max Kortekaas, commercieel manager bij Hiltermann Lease; Jeroen van Ieperen, ondernemers adviseur bij de Kamer van Koophandel; en Wouter Brookman, senior-adviseur Mobiliteit en Logistiek bij MKB Nederland.

Wil je meer weten over wanneer welke gemeenten de zero-emissie zone instellen of wil je andere informatie over de transitie naar zero-emissie? Klik dan hier.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live