Bij willen dragen aan de samenleving, maar niet mogen werken?
Sinds 2015 spreken we in Europa en in Nederland van een vluchtelingencrisis. Conflicten over de hele wereld zorgen ervoor dat miljoenen mensen ontheemd zijn. Mensen die in het kader van zelfbehoud geweld, natuurrampen of vervolging ontvluchten.
In Nederland bleek dit vorige maand, maar weer eens een actueel thema. Het vluchtelingenbeleid, specifiek het thema gezinshereniging, deed het Kabinet-Rutte IV vallen. Een voorbeeld van hoe meningen rondom vluchtende mensen lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan. Diezelfde meningen zijn ook steeds vaker en harder terug te horen in de samenleving.
Één van de terugkomende argumenten is dat vluchtelingen en daarbij in het bijzonder statushouders veel geld kosten en weinig bijdragen aan de samenleving. Maar is dit wel echt zo? Statushouders zouden dolgraag bij willen dragen door in te stromen op de arbeidsmarkt en door een tekort aan arbeidskrachten zien veel werkgevers graag deze versterking komen, maar de huidige regelingen maken het moelijk. Denk bijvoorbeeld aan de 24-weken-eis uit de Wet Arbeid Vreemdelingen, die stelt dat asielzoekers maximaal 24 weken per jaar mogen werken.
Tijdens deze aflevering van Trending ging Robert Denneman hierover in gesprek met Anna Strolenberg van VluchtelingenWerk Nederland, Martijn Berghman van Refugee Team, Tess Vanacker van Ben & Jerry's en met Maarten van Panhuis, initiatiefnemer van RefugeeConnect en tot voor kort VVD-raadslid in Harderwijk.
Trending is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling.