De emissievrije bouwplaats
De bouw- en infrasector staat de komende decennia voor een grote uitdaging. Die sector is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik, 40% van het energieverbruik en 35% van de CO2-uitstoot in ons land. Als we de klimaatdoelstelling willen halen, dan moet dat drastisch anders.
Onlangs lanceerde bouwbedrijf Dura Vermeer een ambitieus plan om haar CO2 uitstoot in 2030 met 50% te verminderen en in 2050 tot bijna nul te reduceren. Niet alleen voor hun eigen uitstoot, maar voor de uitstoot in de hele keten.
Maar hoe doe je dat op een bouwplaats, waar niet alleen veel uitvoerend werk is, maar waar ook nog eens veel externe partijen actief zijn. Hoe richt je dat proces in? Hoe regel je de logistiek en het transport en wat zijn de dilemma’s die je tegenkomt bij het klimaatneutraal maken van een bouwplaats? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Siem van Merriënboer, logistics consultant bij TNO Mobility and Logistics; Sandra van der Lee, circulair manager bij Dura Vermeer en Urban Miner; en Marco Tieleman, vestigingsmanager bij Dura Vermeer Materieel.
Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het impactonderzoekscentrum Impact Centre Erasmus; GroenLeven, marktleider op het gebied van zonne-energie, en duurzaam-ondernemen.nl, hét online kenniscentrum voor duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Impact is elke tweede en vierde donderdag van de maand tussen 15:00 en 16:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending is het programma terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms en impact.radio.
Luister hier naar de podcast via Spotify of Apple Podcasts.