Nieuws

Cristel van de Ven

Onrust onder zelfstandigen: verplichte AOV op komst

Een nieuwe aflevering van Trending Today met Ron Lemmens gemist?

Nederland kent zo'n 1,3 miljoen zzp'ers. Je zou kunnen zeggen vrijgevochten mensen die er bewust voor kiezen. Nu zijn er plannen van Minister Van Gennip om een verplichte AOV voor zzp’ers en ondernemers door te voeren. Deze komen uit het pensioenakkoord van vakbonden en het kabinet. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel helder is, is dat ondertussen de onzekerheid onder de zzp'ers groeit. 

Het voorstel voor de verplichte AOV is in ieder geval niet heel royaal. Zo wordt de maximale uitkering bij arbeidsongeschiktheid € 1650,- per maand met de verplichte AOV, ongeacht inkomen of vaste lasten. Bovendien zal een wachttijd van een jaar gelden. In het voorjaar van 2024 verwacht het kabinet een wetsvoorstel hiervoor in te dienen bij de Tweede Kamer.

Tot de invoering van de verplichte AOV over een paar jaar kan er een hoop gebeuren. Maar wat is nu verstanding om te doen als zelfstandige?

Bovendien lijkt het erop dat de verplichte verzekering een relatief beperkte dekking zal bieden tegen een hoge prijs. Zo kom je daardoor wellicht alsnog uit bij een AOV via een verzekeraar. Daarbij geldt dat hoe jonger je bent als je instapt, hoe lager je premie zal zijn. Reden genoeg om niet langer te wachten. Één van de vragen die wij proberen te beantwoorden in Trending Today is: klopt dat ook?

Ron Lemmens ging er tijdens deze uitzending over in gesprek met Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland; Ludwina Bisschop, propositiemanager rechtsbijstandsverzekering en AOV bij Univé; en Lydia Bos, directeur-bestuurder bij Zelfstandig Ondernemers.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live