Nieuws

110523 Impact

Versnellen naar een circulaire economie

Impact stond dit keer in het teken van circulaire economie en de transitie daarnaartoe.

Als je nu iets nodig hebt, dan koop je het meestal. Je bezit dan het product en na gebruik gooi je het weg. Het afval wordt gerecycled of verbrand. In de circulaire economie blijft de producent verantwoordelijk voor het product. Jij betaalt niet meer voor het bezit, maar voor het gebruik. Denk maar aan een deelauto.

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn, met als gevolgen minder afhankelijk zijn van andere landen, zo’n 50% CO2 reductie en miljarden euro’s besparing. Hoe staat het ervoor met de transitie naar die circulaire economie? Wat gebeurt er nu al en wat is er nodig voor de versnelling? 

Glenn van der Burg ging er deze aflevering over in gesprek met Lotte Holvast, Program Manager bij Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE); Erica Ording, Technology Lead Sustainable Packaging bij Friesland Campina; Martine Roza, Taakveldcoördinator Visie, Innovatie & Kennis voor de Circulaire Economie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; en Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC).

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het impactonderzoekscentrum Impact Centre ErasmusGroenLeven, marktleider op het gebied van zonne-energie, en duurzaam-ondernemen.nl, hét online kenniscentrum voor duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Impact is elke tweede en vierde donderdag van de maand tussen 15:00 en 16:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending is het programma terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms en impact.radio.

Luister live