Nieuws

Company Challenge 200423

Hoe beveilig je informatie?

De Company Challenge stond dit keer in het teken van information security.

Information security is het beschermen van informatie tegen ongeoorloofde toegang, manipulatie en/of vernietiging van data. Één van de bekendste verschijningsvormen van criminaliteit in relatie tot informatiebeveiliging is cybercriminaliteit. Hiermee wordt het gebruik van technologie bedoeld om toegang te krijgen tot systemen en gegevens zonder toestemming, of om schade toe te brengen aan systemen en gegevens.

Volgens het Cybersecurity Ventures rapport van 2021 wordt de wereldwijde schade als gevolg van cybercriminaliteit geschat op 6 biljoen dollar. Dat is ruim twaalf keer meer dan de totale omzet van de wereldwijde drugscriminaliteit in datzelfde jaar. Information security verwijst dus naar de praktijken en maatregelen die worden genomen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen. 

Om deze informatie te beschermen, moeten organisaties meer en meer beveiligingsmaatregelen nemen, zoals het implementeren van toegangscontroles, het versleutelen van gegevens, het monitoren van netwerkverkeer en het trainen van medewerkers met name voor bewustwording. De hoeveelheid data blijft maar groeien. Niet alleen over de producten en diensten van de organisatie maar ook van werknemers, businesspartners en klanten.

Met alle data moet veilig omgegaan worden, maar hoe pak je dat aan? Een ander zeer actueel voorbeeld waarover we dagelijks in de media kunnen lezen is de hoeveelheid datalekken. Hoe herken je signalen? Wat moet je in zo’n geval doen en wat juist niet? Martine Hauwert ging erover in gesprek met Edwin Stegeman, Manager Services bij AllSolutions; en Robbert Vriens, Managing Director bij Simac Cyber Security.

Company Challenge
Leidinggevenden lopen regelmatig tegen lastige vraagstukken in de organisatie aan. Dit zijn vraagstukken waar ze zelf niet de kennis, ervaring of de tijd voor hebben om het op te lossen. Tijdens 'Company Challenge' hoor je de vraagstukken waar jij en jouw vakgenoten mee worstelen en de adviezen en tips van ervaren leidinggevenden en experts.

De vraagstukken zijn herkenbaar of zorgen ervoor dat je weer nieuwe onderwerpen hoort, waar aandacht aan besteed moet worden. De adviezen kun je direct toepassen in je eigen organisatie. 

Luister live