Nieuws

Marc van Hal en Robert van den Ham - Trending Today

Hoe krap is de arbeidsmarkt voor startende ondernemers?

Trending Today stond deze aflevering in het teken van de krapte op de arbeidsmarkt.

Hoe kun je als startende ondernemer nog aan goed personeel komen, dat ook betaalbaar is? Om dat te testen startten presentatoren Robert van den Ham en Marc van Hal tijdens de uitzending fictief een uitzendbureau als bedrijfje. Waar loop je als ondernemer zoal tegenaan?

De eerste gast was ondernemersadviseur Jacob van der Vis van de Kamer van Koophandel. Hij spreekt dagelijks met (startende) ondernemers en weet dus ook precies welke vragen zij hebben en aan de KvK stellen. Denk aan vragen met betrekking tot het voorbereiden van je eigen bedrijf, maar ook vragen over administratieve zaken zoals BTW. Soms kennen startende ondernemers ook angst om te beginnen, maar dat is veelal niet nodig; je moet gewoon een aantal dingen goed en consequent doen.

Dan is de vraag natuurlijk: hoe zit het met de markt? Een uitzendbureau is een plek waar zowel werknemers als werkgevers te vinden zijn. Robert en Marc's 'concullega' YoungCapital NEXT is de detacheringstak van YoungCapital, gespecialiseerd in het plaatsen van young professionals binnen finance en IT. Te gast in de uitzending was Daphine Jacobs, Managing Director van YoungCapital NEXT.

Daarnaast spraken ze met André Dolsma, commercieel directeur bij Qredits. Financiering is namelijk als startende ondernemer ook heel belangrijk. Qredits helpt startende en bestaande ondernemers bij het succesvol starten van of investeren in hun bedrijf. Dit doen ze door het aanbieden van ondernemerstools, coaching én het verstrekken van bedrijfskredieten tot € 250.000,-.

Het Erasmus Happiness Economics Research Organisation, oftewel EHERO, is een wetenschappelijk instituut waar geluk wordt bestudeerd. Welke invloed heeft deze subjectieve graadmeter op de arbeidsmarkt? In hoeverre telt werkgeluk mee als factor om ergens te werken? Robert en Marc spraken erover met Emma Pleeging, Senior Researcher en Project Coordinator bij EHERO.

Trending Today is elke eerste en derde donderdag tussen 17:00 en 18:00 uur te horen op New Business Radio. Welke macro economische ontwikkelingen zijn er? Hoe gaan de politiek, diverse sectoren er mee om? Vanuit meerdere invalshoeken belichten we elke week een andere ontwikkeling. 

Luister live