Nieuws

People Power 07112022

Arbeidsdruk reduceren met technologie

People Power stond in het teken van de huidige arbeidsmarkt.

Van e-books tot tablets tot interactieve whiteboards, technologie kennen we al langer binnen het onderwijs. Maar nu het lerarentekort stijgt naar 4000 fulltime banen in 2023/2024, kan technologische innovatie de druk op het onderwijs misschien verlichten. Automatisering en robotisering hebben in andere sectoren zoals de zorg hun meerwaarde bewezen. Maar zal het ook helpen om de hoeveelheid arbeid binnen het onderwijs te reduceren? Het is daarbij natuurlijk van groot belang om oog te hebben voor nieuwe uitdagingen voor zowel leraren als leerlingen in het lokaal van de toekomst.

Robots en AI-systemen kunnen al helpen bij het automatiseren en bijwerken van studentendossiers en het inroosteren van lessen. Maar wat gaat de toekomst nog meer brengen? Welke onderwijsinstelling wil er nou geen energiekere leraren, betere leskwaliteit en hogere slagingspercentages zonder dat er meer docenten nodig zijn? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Prof. Hajo Reijers en Prof. Jan van Tartwijk van Universiteit Utrecht.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is de strijd om de gunst van de werknemer heviger dan ooit. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je interessant bent voor nieuwe werknemers in de huidige economie? Employer branding is daarbij de laatste tijd het toverwoord. Wat is dat precies? Hoe zet je het in en wat komt daarbij kijken? Het is niet alleen belangrijk om goede talenten te vinden, het is vooral van belang om huidig personeel te behouden. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie je talent behoudt en niet hoeft te vissen in een lege vijver? Glenn ging hierover in gesprek met Charmène Sloof, manager arbeidsmarktcommunicatie en recruitment bij Conclusion; Marije de Jong, Recruiter bij Conclusion; en Arjen Swank, senior engagement specialist Effectory.

Elke maandag van 14:00 tot 17:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

Luister live