Nieuws

De Ondernemer 25102022

De Ondernemer #23

De lunchshow van De Ondernemer gemist?

Het mag geen verrassing heten: zeker in deze tijd van enorme krapte op de arbeidsmarkt is een tevreden en ambitieuze werknemer zeer belangrijk. Een werknemer die ook graag in jouw team blijft. Wencke Ester-Lorber van Great Place To Work weet precies hoe je een prettige werkomgeving creëert en vertelde er als co-host alles over in De Ondernemer.

Om als bedrijf te kunnen inspelen op belangrijke veranderingen is goed werkgeverschap met maximale aandacht voor de mens belangrijk. Wereldwijd werkt Great Place to Work in 60 verschillende landen vanuit het gedachtegoed dat vertrouwen de basis is voor het behalen van betere individuele prestaties, betere teamprestaties en betere bedrijfsresultaten met groei en innovatie als gevolg. Iets dat sowieso belangrijk is voor elke onderneming, maar vanwege de gigantische krapte op de arbeidsmarkt de afgelopen periode nog meer aan importantie heeft gewonnen.

Een voorbeeld van goed werkgeverschap is de juiste inzet van RI&E, voluit Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Hierin beschrijft de werkgever alle arbeidsrisico’s in zijn of haar bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan risico’s die ontstaan door rondrijdende voertuigen als heftrucks in magazijnen, maar ook draaiende machines en werken met gevaarlijke stoffen. Echter, RI&E behelst ook de zogenaamde Psychosociale Arbeidsbelasting, afgekort PSA. Dan kan het gaan om risico's als te hoge werkdruk, maar ook ongewenst gedrag als agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie

Cécile de Roos is docent en directeur van HollandsCollege voor Mens, Arbeid en Organisatie en adviseert bedrijven over integraal gezondheidsmanagement, verzuim, veiligheidsgedrag en teamontwikkeling. Ze legt uit waarom dit onderwerp altijd weer on top of mind moet zijn en blijven. Ondernemer Martha van Dieren van Scania Logistics deelde in de studio haar praktijkervaringen.

Natuurlijk hoorde je ook weer De Ondernemer Onderweg waar Melikşah Topaloğlu van e-mobilityspecialist CTEK te gast is. Daarnaast sprak Remy Gieling ook met Rein Aarts over de Fossielvrije Week en Wim van Delft van Bakkerij van Delft. Ook Job van den Berg van Blue Field Agency was weer te gast en je hoorde de radiocolumn van Nico Dijkshoorn.

De Ondernemer is wekelijks op dinsdag van 11:00 tot 13:00 uur live te beluisteren op New Business Radio en is ook te zien, via de homepage van De Ondernemer, YouTube en Facebook.

Luister live