Nieuws

Grip op Geldstromen #2 - 12 oktober 2022

Grip op Geldstromen #2

Ron Lemmens ging in Grip op Geldstromen met verschillende experts in gesprek.

Achter het uitkeren van een verzekering of pensioen en het incasseren van premies gaat een heel proces schuil. Daarbij heeft niet alleen IT en technologie een grote invloed, ook de maatschappelijke ontwikkelingen spelen een onmisbare rol en raakt daarmee ons als burger.

Denk aan een wetswijziging die wordt doorgevoerd, zoals het ophogen van de pensioenleeftijd. Of de oorlog in de Oekraïne die zorgt voor een ongekende hoge inflatie en belachelijk hoge energie- en brandstofprijzen. Met als gevolg dat 1,2 miljoen huishoudens in financiële problemen komen. Dat is zo'n 15 procent van alle huishoudens die wellicht hun rekeningen niet op tijd kunnen betalen. Dat vergt voor organisaties een grote verandering in de service richting klanten wanneer het gaat om betalingsregelingen en dus ook een aanpassing in technologie. Een ander actueel voorbeeld is de verlaging van de btw op groenten en fruit, of meest recent op energie. Organisaties moeten dat makkelijk en snel kunnen inregelen in hun ERP systeem. 

Kortom, achter de schermen van een in- en excasso proces gaat een hoop schuil. Hoe speel je in op die snelle veranderingen? Wat zijn de uitdagingen, zijn er grote verschillen tussen de verschillende branches en hoe ziet de toekomst eruit? Hierover ging Ron Lemmens tijdens deze aflevering in gesprek met Janpieter Koning, partner bij Tacstone; Pieter Gijselhart, expert betalingsverkeer bij iQibt en Frank van Grevenstein, finance expert bij iQibt. 

Hoe krijg je nu beter en slimmer grip op die financiële processen? Kan je als overheidsinstantie krachten bundelen door samen te werken? Van welke andere sectoren kan je leren en hoe pas je die methodes toe?

Ron Lemmens belicht in het programma 'Grip op Geldstromen' samen met gerenommeerde experts vanuit allerlei invalshoeken (overheid, IT, wetenschap) een aantal maatschappelijke thema’s en vraagstukken die van invloed zijn op geldstromen en het IT-landschap. 

'Grip op Geldstromen' hoor je elke tweede woensdag van de maand tussen 14:00 en 15:00 uur en is na afloop terug te luisteren via de bekende podcastkanalen.

'Grip op Geldstromen' is een initiatief van iQibt: Quality in business and technology.

Luister live