Nieuws

People Power 3 oktober 2022

Doorwerken na je pensioen?

Glenn van der Burg ging tijdens People Power in gesprek met verschillende gasten.

Nederland vergrijst in sneltreinvaart. Op 1 januari 2020 had ongeveer 20% van Nederland de AOW leeftijd bereikt. In 2030 zal dat aandeel zijn gestegen tot ruim 23%. Al deze mensen leven tegenwoordig gemiddeld langer dan bijvoorbeeld 40 jaar geleden, wat ervoor zorgt dat het pensioenstelsel steeds meer geld kost. Vandaar dat er in de afgelopen jaren ingrijpende maatregelen getroffen zijn om langer doorwerken te stimuleren. Regelingen voor vervroegde uittreding zijn afgeschaft en de AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd. Wat voor veel mensen met fysiek en psychisch zware beroepen als een klap kwam, was voor anderen misschien wel een uitkomst. Want lang niet iedereen wil stoppen met werken op zijn of haar 67ste. Wie zijn de mensen die tot op hoge leeftijd willen doorwerken, is langer doorwerken voor iedereen weggelegd en wat zijn de ideeën van werkgevers over werken tot op hoge leeftijd ,nu personeelstekorten in veel sectoren een kritieke toestand hebben bereikt? Hierover ging Glenn van der Burg in gesprek met Joop Schippers en Marleen Damman van de Universiteit Utrecht.

Als alles straks weer 'normaal' is, hoe gaan we dan samenwerken? Deze vraag hield veel HR-professionals tijdens de coronaperiode bezig. Wat willen we behouden, wat hebben we juist gemist en hoe past dat in onze organisatie? Allemaal hele belangrijke vragen die ons post-corona helpen bij het inrichten van een hybride werkomgeving. Werkgevers hopen medewerkers de flexibiliteit en focus van thuiswerken te kunnen bieden zonder de persoonlijke contacten die bij het kantoorleven horen op te offeren. Een goede balans vinden we volgens Effectory door (je raadt het nooit) beter naar werknemers te luisteren. Herinner jij je bijvoorbeeld nog de eerste collega’s die vroegen of ze weer op kantoor mochten werken? Hoe zorg je ervoor dat je je werkomgeving inricht naar de behoefte van al je werknemers? Hoe maak je dit tot een succes en wat levert het aan het eind van de streep op? Glenn van der Burg sprak er tijdens People Power over met Arjen Swank van Effectory.

Elke maandag van 14:00 tot 17:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

Luister live