Nieuws

People Power 5092022

Kinderopvang tekorten

Glenn van der Burg sprak met Chantal Remery en Arjen Swank tijdens People Power.

Voor iedere pedagogisch professional kunnen zeven ouders aan het werk. Kinderopvang kan gezien worden als de stille motor van de economie. Door personeelstekorten hapert deze motor, met als gevolg onvrede binnen de branche en gigantische wachtlijsten voor gezinnen. Daarnaast zien ouders telkens verschillende gezichten, moeten hun kind eerder ophalen of zelfs thuis houden door gaten in het rooster. Vanwege veel ziekteverzuim moeten kinderopvangcentra soms zelfs groepen noodgedwongen sluiten. Gekwalificeerd personeel is op de krappe arbeidsmarkt lastig te vinden, maar waarom willen niet meer mensen in de kinderopvang werken? Moeten meer ouders straks uitwijken naar informele kinderopvang? Glenn van der Burg ging in gesprek met Dr. Chantal Remery van de Universiteit Utrecht. Wat voor effecten hebben de tekorten op de arbeidsparticipatie en rolverdeling binnen het gezin? 

Diversiteit en inclusiviteit zijn niet alleen maar prettig om te hebben, ze zijn noodzakelijk. Ze dragen onmiskenbaar bij aan de motivatie en creativiteit van werknemers en helpen het bedrijf constant te innoveren. Ook werkgevers worden zich steeds bewuster van het feit dat diverse groepen beter presteren. Maar nu steeds meer bedrijven een diverser team hebben, is het van cruciaal belang dat iedereen zich ook thuis voelt en zich gelijk behandeld voelt. Naast dat veel diversiteitsbegrippen met elkaar worden verward, door elkaar gehaald of zelfs door elkaar gebruikt, zijn er nog veel meer uitdagingen. Hoe leer je als werkgever bijvoorbeeld buiten je eigen referentiekaders denken en beter naar medewerkers luisteren? Hoe worden diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid onderdeel van de cultuur in plaats van slechts een initiatief? Kortom, hoe maak je van jouw werkplek een betere plek voor iedereen? Glenn van der Burg ging hierover in gesprek met Arjen Swank van Effectory.

Elke maandag van 14:00 tot 17:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

Luister live