Nieuws

270622 People Power

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Glenn van der Burg ging dit keer tijdens People Power met zijn gasten in gesprek over de zorg.

Nu de zorg staat te springen om personeel, is het aantrekken en behouden van verpleegkundigen een hot topic geworden. Hoewel het werk vaak wordt omschreven als waardevol, verantwoordelijk en dynamisch, zijn er nog te veel verpleegkundigen die vroegtijdig uitstromen. Hoe lang verpleegkundigen ergens willen blijven werken blijkt vanzelfsprekend samen te hangen met hun werkplezier.

Om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst te garanderen, is breed inzetbaar en flexibel personeel nodig. Vandaar dat onderzoekers van de Universiteit Utrecht een dagboekstudie naar de duurzame inzetbaarheid onder verpleegkundigen van het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis zijn begonnen. Hoe hangt werkplezier en duurzame inzetbaarheid eigenlijk samen? Waarom is dat bij verpleegkundigen anders dan in andere sectoren en komt dat overeen met ervaringen uit de praktijk?

Glenn van der Burg gaat erover in gesprek met Renée Vermeulen en Evelien van Leeuwen van Universiteit Utrecht en met Milou Steenbergen van het UMC Utrecht.

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of een autisme spectrumstoornis is complex en vraagt veel van het zorgpersoneel. Van ondersteuning aan huis tot beschermd wonen, elke cliënt en elke situatie is anders. Omdat het werk van nature erg intensief is, is het des te belangrijker dat de organisatie goed luistert naar de behoeften van het personeel.

Bij SIG, een kleinschalige zorgorganisatie in Midden- en Zuid-Kennemerland, doen ze dit uitstekend. Zo goed zelfs, dat ze volgens Effectory een World-class Workplace zijn. Dé beloning voor goede werkgevers, omdat goed werkgeverschap erkenning verdient. SIG levert begeleiding op alle levensgebieden van haar cliënten en luistert en leert van haar medewerkers. Hoe doen ze dat eigenlijk en waar wordt het verschil gemaakt?

Glenn van der Burg ontving in de studio Arjen Swank, Sr. Engagement Specialist van Effectory; Jan Kroft, Algemeen Directeur en Bestuurder bij SIG; en Astrid Reulen, Clustermanager Wonen bij SIG.

Elke maandag van 14:00 tot 17:00 uur wordt People Power live uitgezonden op New Business Radio, dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start-up tot ijzersterke multinational, iedereen praat mee op New Business Radio.

Luister live