Nieuws

De Ondernemer 24052022

De Ondernemer #8

De lunchshow van De Ondernemer op New Business Radio gemist?

Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA), was de co-host van Remy Gieling. Ook de winnaar van de KVK Innovatie Top 100 schoof aan.

De uitzending stond voor een groot deel in het teken van startups en scale-ups. Hoe staat het met deze jonge bedrijven in deze roerige tijden van corona, lockdowns, inflatie en oorlog op het Europese continent? Hoe doet Nederland het ten opzichte van internationale bedrijven op het vlak van innovatie, duurzaamheid en groei? Wat gaat goed en wat moet beter? Stuk voor stuk zijn het vragen die Remy voor hebben gelegd aan Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA). Met hem keek hij naar recente cijfers.

Ook was Jan Berbee van Grown.bio uit het Gelderse Heerewaarden te gast. Het bedrijf ontwikkelde een duurzaam alternatief voor piepschuim en veroverde hiermee de eerste plaats in de 16e KVK Innovatie Top 100. Grown.bio laat piepschuim groeien uit de wortels van paddenstoelen, mycelium, op een ondergrond van landbouwafval. Het product is composteerbaar in de natuur en dat maakt myceliumcomposieten tot het groenst mogelijke verpakkingsmateriaal. Het materiaal is eindeloos beschikbaar, bevat geen giftige stoffen en komt niet van ‘olie-afhankelijke’ bronnen.

In tijden van personeelstekort zeer noodzakelijk: om werkgevers te helpen op een goede manier het gesprek aan te gaan met LHBTIQ+-werknemers en andere groepen die op de werkvloer met extra uitdagingen te maken krijgen, heeft een groep Nederlandse wetenschappers de P.INC-postercampagne ontwikkeld. De campagne is onderdeel van het bredere Project P.INC, een samenwerking tussen wetenschappers van de Universiteit Utrecht en TU/Eindhoven die zich richt op de mogelijke spanning tussen privacy en inclusie op de werkvloer.

Presentator Remy Gieling sprak over de campagne met Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn, bijzonder hoogleraar Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender werknemers aan de Universiteit Leiden en universitair hoofddocent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij is als onderzoeksleider betrokken bij Project P.INC en de postercampagne. Ook Michiel Kolman (mede-voorzitter van de stichting Workplace Pride) haakte in op dit thema. In 2021 werd hij opgenomen in de lijst met 30 Inclusieve Leiders van Nederland.

Natuurlijk ook weer een nieuwe aflevering van De Ondernemer Onderweg met Roland Tameling, het laatste ondernemersnieuws, de columns van Nico Dijkshoorn en De Hofnar Juri Hoedemakers en nog veel meer dan dat.

De Ondernemer is wekelijks op dinsdag van 11:00 tot 13:00 uur live te beluisteren op New Business Radio en is ook te zien, via de homepage van De Ondernemer, YouTube en Facebook.

Luister live