Herdenkingsdienst overleden EP-voorzitter Sassoli
De Franse president Emmanuel Macron heeft in het Europees Parlement afscheid genomen van de vorige week overleden parlementsvoorzitter David Sassoli. Macron was maandag in Straatsburg, samen met onder meer de Italiaanse oud-premier Enrico Letta, om de gewezen Europarlementsvoorzitter de laatste eer te bewijzen. Ook verschillende Europese regeringsleiders waren bij de herdenking aanwezig.
Sassoli werd in september vorig jaar met een ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Twee maanden later ging hij weer aan de slag, maar op 26 december moest hij opnieuw naar het ziekenhuis. Dit keer vanwege ernstige complicaties aan zijn immuunsysteem. Zijn gezondheid ging achteruit en hij stierf vorige week in het Italiaanse Aviano op 65-jarige leeftijd.
De Italiaan zou nog enkele dagen officieel voorzitter van het Europees Parlement zijn. De dood van Sassoli schokte velen binnen en buiten het parlement. Na de uitvaart op vrijdag in Rome, werd maandagavond in de plenaire zaal van het Europarlement een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Hierbij waren verschillende Europese leiders aanwezig, onder wie de premiers Mario Draghi (Italië), Xavier Bettel (Luxemburg), Kyriakos Mitsotakis (Griekenland), Andrej Plenković (Kroatië) en Robert Abela (Malta).
Roberta Metsola is verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Ze is de eerste Europarlementariër uit Malta en de derde vrouw in de geschiedenis die deze functie bekleedt. De verkiezing komt ruim een week na het overlijden van haar voorganger David Sassoli.
Na haar verkiezing zei de Maltese dat ze de insteek en houding van Sassoli zal voortzetten. "Ik zal hem als voorzitter eren door altijd voor Europa op te komen." De 43-jarige Metsola zit sinds 2013 in het Europees Parlement voor de rechtse Maltese Nationalist Party.
Het Parlement neemt tijdens de plenaire vergadering ook haar standpunt in over de wet inzake digitale diensten (Digital Services Act). De wet moet een veiligere digitale ruimte creëren waarin gebruikersrechten beter worden beschermd, onder andere door nieuwe regels in te voeren die illegale producten, diensten en online-inhoud aan moeten pakken. Als grote online platforms niet zorgvuldig te werk gaan of de regels overtreden en ontvangers van hun diensten daardoor schade lijden, moeten de gedupeerden kunnen klagen. Ook kunnen daar dan schadevergoedingen voor de benadeelde gebruikers tegenover staan.
Om gebruikers in de EU beter te beschermen moeten ze beter geïnformeerd worden. Big Tech en andere grote spelers moeten hen meer informatie verschaffen over hoe hun gegevens geld zullen opbrengen. Dit is eveneens nodig om minderjarigen in de EU nog beter te beschermen tegen ‘direct marketing’ profilering en gedragsgerichte reclame voor commerciële doeleinden. Ook moet er meer keuze komen bij het rangschikkingen op basis van algoritmen. Zo moet Big Tech ten minste met één aanbevelingssysteem komen dat niet op profilering gebaseerd is.
"Deze maatregelen gaan ons digitale verkeer een stuk veiliger maken", zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang. "Toch is het zeer de vraag of het veilig genoeg is. Samen met 64 collega’s van vier verschillende partijen heb ik amendementen ingediend om het gebruik van data over religie, seksuele geaardheid en gezondheid te verbieden voor targeting van advertenties. Ik ben blij dat deze het gehaald hebben. Veiligheid en transparantie op het internet zijn in groot belang van ons allemaal." Waarom vond het Europees Parlement het belangrijk om het wetsvoorstel van de Commissie nog verder aan te scherpen? Ron Lemmens ging erover in gesprek met Paul Tang en persvoorlichter Sanne de Ryck, werkzaam op de afdeling Woordvoering van het Europees Parlement in Brussel.
In de Plenaire EU Update blikken we terug op de plenaire vergaderingen die het Europees Parlement voert in Brussel en Straatsburg. Daarin word je bijgepraat over onderwerpen die spelen in de EU en hoe de Europarlementariërs daarbij optreden. Hoe wordt het geld verdeeld? Op welke manier wordt Europa groener en wat doet de EU met lidstaten die over de schreef gaan?
Elke maand staan er actuele onderwerpen op de agenda waarover stemmingen en debatten plaatsvinden. Je krijgt meer te horen over de Europarlementariërs die Nederland vertegenwoordigen en wat de beslissingen vervolgens inhouden voor Europa, voor Nederland en voor jou.Tijdens de Plenaire EU Update op New Business Radio hoor je wat onze
Maandelijks wordt de Plenaire EU Update in de week van de plenaire vergadering uitgezonden op New Business Radio en de podcast wordt tevens verspreid via alle bekende podcastkanalen (o.a. Spotify & Apple Podcasts) en social media kanalen.
De Plenaire EU Update wordt gemaakt in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.