Nieuws

Biobased bouwen - Groene Groeiers 8 oktober 2021

Biobased bouwen

Groene Groeiers stond dit keer helemaal in het teken van biobased bouwen.

Nederland heeft een lange traditie in het bouwen met beton en staal, producten die fors bijdragen aan de CO2-uitstoot. Er bestaat een milieu- en klimaatvriendelijk alternatief: het gebruik van biobased materialen.

Het verduurzamen van de bouwsector wordt in veel beleidsplannen als zeer belangrijk gezien. Het gebruik van plantaardige grondstoffen voor bouwmaterialen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Aan de ene kant omdat het hernieuwbare materialen betreft, maar ook omdat deze materialen CO2 kunnen opslaan en de stikstofuitstoot beperken. Maar wat is biobased bouwen nu precies? Welke oplossingen biedt het biobased bouwen en waar liggen kansen voor opdrachtgevers en ondernemers? 

Glenn van der Burg vroeg de gemeente Leiden wat hun uitdaging is in het biobased bouwen en ging op zoek naar oplossingen bij innovatieve bedrijven. Dit deed Glenn met de volgende gasten: Willem van Tilburg, mede-eigenaar van StartBlock BV; Marjanne Cuypers, oprichter en eigenaar van BlueBlocks; Fleur Spijker, Wethouder Duurzame Verstedelijking Ruimte & Wonen van de Gemeente Leiden en Anne Koning, Gedeputeerde Wonen, Ruimtelijke ordening, Recreatie en Sport bij Provincie Zuid-Holland.

Hoe laten we de wereld na aan de volgende generaties? Droogte, opwarming van de aarde, uitputting van grondstoffen en luchtvervuiling. Hebben we betaalbare oplossingen voor deze problemen? Dit en meer hoor je elke maand in het programma ‘Groene Groeiers’ op New Business Radio. 

Duurzaamheid het is niet meer weg te denken. In ons dagelijks leven, de politiek en natuurlijk op het gebied van business. In Groene Groeiers gaat presentator Glenn van der Burg met verschillende studiogasten op zoek naar een match die leidt tot innovatieve processen, producten en diensten die duurzaam én rendabel zijn.

Iedere tweede vrijdag van de maand tussen 11:00 en 12:00 uur hoor je Groene Groeiers op New Business Radio. In dit radioprogramma hoor je de uitdagingen van ondernemers, de duurzame oplossingen, inspiratie en dus ‘de match’. Of niet. Groene Groeiers is een ondernemersnetwerk van VNO-NCW, waarin ondernemers duurzaamheidsuitdagingen aangaan.

Het programma is ook terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms (onder meer Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts).

Groene Groeiers wordt in samenwerking gemaakt met Provincie Zuid-Holland.

Luister live