Nieuws

131120 Impact

Hernieuwbare energie

Glenn van der Burg ging tijdens Impact in gesprek met Kristel Lammers van Nationaal Programma Energiestrategieën, Odile Rasch van Regionale Energiestrategieën Noord-Holland Noord en Roland Pechtold van GroenLeven over energiestrategieën.

35 Terawattuur aan hernieuwbare energie op land moet erbij komen in 2030. Dat wil Nederland uit het Klimaatakkoord halen. Dertig regio’s hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een eerste uitwerking van een plan om gezamenlijk aan die 35 TWh te komen in een zogenaamd Regionale Energiestrategie. Daarin staat waar en hoe de regio de duurzame stroom gaat opwekken, met welke warmtebronnen de gebouwde omgeving aardgasvrij gemaakt kan worden en welke locaties passen in het landschap.

Het moet maatschappelijk acceptabel en financieel haalbaar zijn. Op 1 oktober van dit jaar hebben alle regio’s een Concept Regionale Energiestrategie (RES) ingediend. Hoe organiseer je nu zo’n regionale energiestrategie, welke partijen zijn daarbij betrokken, hoe is dat proces verlopen, wat ging er goed en wat niet en wat zijn de eerste resultaten? Veel vragen die presentator Glenn van der Burg besprak het met Kristel Lammers, Directeur Nationaal Programma Energiestrategieën, Odile Rasch Programmamanager Regionale Energiestrategieën Noord Holland Noord en Roland Pechtold Algemeen Directeur van GroenLeven, ontwikkelaar van grootschalige zonneparken en zonnedaken.

In het programma Impact delen ondernemers en duurzaamheidsexperts hun visie en aanpak op business impact. Impact richt zich op managers, ondernemers en professionals die geloven in de positieve impact van organisaties op vraagstukken als energie, voeding, eenzaamheid en biodiversiteit. Hoe zorg je voor impact? Wat betekent dat voor de samenleving en hoe zien de nieuwe circulaire businessmodellen eruit? Met gasten in de studio, telefonische interviews en de laatste inzichten uit de wetenschap in vogelvlucht.

Impact is elke tweede en vierde vrijdag van de maand tussen 14:00 en 15:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Na de uitzending is het programma terug te luisteren als podcast via alle bekende podcast platforms en impact.radio.

Luister live